Ontstaan van de Rechtswinkel

In Nederland kennen wij verschillende instanties waar u terecht kunt voor juridisch advies denk bijvoorbeeld aan het Juridisch Loket. Echter, in Nederland kennen wij naast het Juridisch Loket ook de Rechtswinkel. Bij een Rechtswinkel geven rechtenstudenten gratis uitleg en vrijblijvend advies over uw juridische problemen. Iedereen kan bij een Rechtswinkel
advies krijgen. Maar hoe is de Rechtswinkel eigenlijk ontstaan? Dat leest u in dit artikel.

Rechtswinkel algemeen
In de jaren ’60 en ’70 was er grote onvrede in de samenleving over de rechtshulp. Met name voor de sociaaleconomisch zwakkere laag van de bevolking was er gebrek aan rechtshulpverlening. Advocaten waren veel te duur voor mensen met een laag inkomen en voor deze mensen was er dus nauwelijks tot geen rechtshulp beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat deze mensen ook juridische hulp konden krijgen werd de Rechtswinkel opgericht. In 1969 is de eerste Rechtswinkel van Nederland opgericht in Tilburg. Dit was naar het voorbeeld van de eerste Londense Rechtswinkel die in 1969 werd opgericht door Peter Kandler. Na het succes van Rechtswinkel Tilburg werden er steeds meer Rechtswinkels opgericht. Op dit moment zijn er ongeveer 80 Rechtswinkels in Nederland waaronder Stichting Rechtswinkel Arnhem.

Rechtswinkel Arnhem
Stichting Rechtswinkel Arnhem is opgericht op 19 februari 1990 en heeft ruim 30 jaar ervaring in het geven van juridisch advies. Stichting Rechtswinkel Arnhem bestaat op dit moment uit 16 rechtenstudenten die wekelijks spreekuur draaien om u van juridisch advies te voorzien. Omdat wij het belangrijk vinden dat de Rechtswinkel voor iedereen toegankelijk is,
worden er geen kosten in rekening gebracht voor het gegeven advies. Een donatie is echter altijd welkom maar zeker niet verplicht. U kunt bij ons altijd terecht tijdens het spreekuur. Op dit moment draaien wij spreekuur op maandag in MFC Presikhaven en op woensdag in het Bruishuis, beide dagen van 19:00 tot 20:00.

Wij hopen u graag te zien tijdens een van onze spreekuren zodat wij u van juridische hulp kunnen voorzien.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen? Bezoek dan een gratis inloopspreekuur van Rechtswinkel Arnhem of maak een afspraak door te mailen naar info@rechtswinkelarnhem.nl. Tevens verwijzen wij u graag naar onze website, waar u ons team en alle gedetailleerde informatie treft: www.rechtswinkelarnhem.nl.