Energiecrisis en mogelijkheden

De afgelopen tijd zijn door de oorlog in Oekraïne en de sancties vanuit het Westen daarop, de olie en gasprijzen tot ongekende hoogtes gestegen. Dat heeft als gevolg dat de prijzen voor elektriciteit en gas ook voor consumenten en bedrijven gestegen zijn.

Voor consumenten met een variabel contract betekent dit dat de prijzen elke periode of zelfs elke maand kunnen stijgen. Voor sommige huishoudens betekent dat een verdubbeling of verdriedubbeling van de energiekosten.

Een huishouden kan van energie worden afgesloten als het niet voldoet aan de betalingsverplichtingen. Er zijn geen vaste regels na hoeveel termijnen dit moet gebeuren. Uw energieleverancier moet wel eerst een betalingsherinnering aan u opsturen. Hierin moet de energieleverancier aangeven dat u zich aan kunt melden voor de schuldhulpverlening van de gemeente.

Indien u gebruik maakt van de schuldhulpverlening, dan mag uw energieleverancier u tijdens de wintermaanden (1 oktober tot 1 april) niet afsluiten van energie. Niet iedereen heeft echter zomaar recht op schuldhulpverlening.

Vanwege de hoge energiekosten heeft het kabinet maatregelen aangekondigd zodat consumenten niet zomaar afgesloten kunnen worden van energie. Eén van die maatregelen is een zogenaamd noodfonds waarin de overheid en energieleveranciers samen optreden om te voorkomen dat energieafnemers in grote schulden terechtkomen. Dat zou betekenen dat huishoudens minder snel van energie worden afgesloten, vanwege betalingen uit het noodfonds. Een nadeel daarvan is dat mensen zelf voor hulp aan de bel moeten trekken.

Verder heeft de overheid een prijsplafond ingesteld die ingaat vanaf 1 januari 2023. Dat betekent dat u een vast bedrag gaat betalen voor gas en elektriciteit tot een bepaald gebruik. Indien u meer dan de vastgestelde hoeveelheid gebruikt, dan betaalt u de marktprijs.

Ondanks al deze maatregelen bestaat er nog steeds een kans dat u afgesloten wordt van energie. U kunt dan in de wintermaanden aangesloten worden op energie indien u in de schuldhulpverlening zit en u de energieleverancier daarvan op de hoogte stelt. Een andere manier om aangesloten te worden op energie, is dat er bij u sprake is van een medische situatie. Een onafhankelijke arts moet dan aantonen dat uw gezondheid in gevaar dreigt te komen indien u wordt afgesloten van energie. Uw energieleverancier moet u dan weer aansluiten op energie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen? Bezoek dan een gratis inloopspreekuur van Rechtswinkel Arnhem of maak een afspraak door te mailen naar info@rechtswinkelarnhem.nl. Tevens verwijzen wij u graag naar onze website, waar u ons team en alle gedetailleerde informatie treft: www.rechtswinkelarnhem.nl.

Door: Akif