De annuleringskosten bij het stoppen van een opleiding of cursus

Stel, u bent enthousiast begonnen aan een particuliere opleiding of cursus, maar bijvoorbeeld door persoonlijke omstandigheden lukt het u niet om genoeg tijd vrij te maken voor uw opleiding of vindt u de opleiding of cursus simpelweg niet meer leuk. U wilt dan eerder stoppen. In dit geval rijst dan de vraag of u het volledige lesgeld moet betalen en wat de annuleringskosten zijn.

Studieovereenkomst

Allereerst moet u nagaan of er sprake is van een particuliere opleiding. Dat is een opleiding aan een priv├ęschool. U krijgt voor particuliere opleidingen geen recht op studiefinanciering. U zou dan zelf de opleiding moeten betalen. Dat kunnen opleidingen zijn bij NTI, LOI of een rijschool. Indien u een opleiding of een cursus start, dan gaat u een studieovereenkomst aan met de onderwijsinstelling. In principe kunt u deze overeenkomst altijd opzeggen. U kunt dus altijd stoppen met uw opleiding of cursus. Het maakt dan ook niet uit welke bepalingen de desbetreffende onderwijsinstelling voorschrijft. De onderwijsinstelling mag dan ook absoluut geen boeten claimen of schadevergoeding vragen. Wel heeft de onderwijsinstelling recht op vergoeding van onkosten.

Wat moet u betalen?

De onderwijsinstelling heeft recht op een redelijk loon voor de werkzaamheden die zij reeds hebben verricht en voor de lessen die u wellicht al hebt gevolgd. Wel is het van belang om te weten dat de annuleringsvoorwaarden van de onderwijsinstelling hierbij niet leidend zijn. Indien u een bedenktijd heeft, dan betaalt u niets. Volgens de wet mag de onderwijsinstelling geen annuleringskosten vragen of vragen dat u al het lesgeld moet betalen indien u stopt met de opleiding of cursus. Mocht uw onderwijsinstelling toch wel dergelijke algemene voorwaarden hebben, dan kunt u die vernietigen via een brief, als u wil stoppen.

Indien u nog niet gestart bent met de opleiding of cursus, dan betaalt u in de meeste gevallen slechts de inschrijf- of administratiekosten. Bent u wel gestart met de opleiding of cursus? Dan betaalt u een deel van de opleidingskosten. Uw onderwijsinstituut moet dan aangeven wat deze kosten zijn. Deze kosten horen echter wel redelijk te zijn. Dit noemen wij betaling van redelijke kosten. De redelijke kosten zijn onder andere de inschrijf- of administratiekosten, kosten voor lesmateriaal en kosten voor het deel van de opleiding of cursus dat u wel heeft gevolgd. Mocht u van mening zijn dat u te veel betaalt, dan kunt u in gesprek met de onderwijsinstelling of naar de Geschillencommissie gaan.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen? Bezoek dan een gratis inloopspreekuur van Rechtswinkel Arnhem of maak een afspraak door te mailen naar info@rechtswinkelarnhem.nl. Tevens verwijzen wij u graag naar onze website, waar u ons team en alle gedetailleerde informatie treft: www.rechtswinkelarnhem.nl.

Door Zohra