Mag mijn huisbaas zonder toestemming mijn pand betreden?

Wellicht heeft u er zelf wel eens mee te maken gekregen. Stel u huurt een huis of een kamer en tijdens een avondje rustig televisie kijken op de bank gaat plots de deur open: uw huisbaas komt op bezoek. U bent verbaasd, u had hier niet om gevraagd en ook zeker geen toestemming voor gegeven. Vervolgens vraagt u zich af of dit eigenlijk wel mag. Wie weet komt uw huisbaas ook weleens langs wanneer u niet aanwezig bent op uw kamer. In deze blog zullen wij uitleggen wat een huisbaas wel en niet mag doen op dit gebied en hoe u zo’n vergelijkbare situatie het beste kunt aanpakken.

Het recht van de huurder
Als huurder geldt als een van de voornaamste rechten het recht op privacy. In het huurrecht wordt dit ook wel het recht op woongenot genoemd U hebt immers het recht om in rust van uw gehuurde woning te genieten. Dit mag dan ook niet zomaar verstoord worden. U kunt zich dan ook voorstellen dat men ongestoord moet kunnen genieten van een filmavondje op de bank! Maar wat als uw huurder dit recht niet respecteert?

Het zonder toestemming binnentreden door de verhuurder
Wanneer uw verhuurder uw woning wilt betreden moet hij hier in principe altijd toestemming voor vragen. Dit zodat het eerdergenoemde privacy recht niet geschonden wordt. Slechts in uitzonderlijke gevallen mag uw verhuurder zonder toestemming het pand betreden. Het moet dan wel echt gaan om een noodsituatie of enorme spoed, zoals een extreme lekkage of een brand.

Mogelijke oplossingen
Mocht het bij u het geval zijn geweest dat uw verhuurder uw huis is binnengetreden zonder afspraak of op een moment dat u niet aanwezig was dan staat u in uw recht om de sloten te vervangen. Zo weet u zeker dat uw huisbaas uw woning niet langer kan binnentreden zonder toestemming of wanneer u niet aanwezig bent. Voordat u dit doet kunt u ook met uw huisbaas in gesprek gaan en vertellen dat hij of zij onrechtmatig heeft gehandeld. Wij adviseren om dit altijd als eerst te proberen, om een eventuele verstoorde relatie met uw verhuurder te voorkomen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen? Bezoek dan een gratis inloopspreekuur van Rechtswinkel Arnhem of maak een afspraak door te mailen naar info@rechtswinkelarnhem.nl. Tevens verwijzen wij u graag naar onze website, waar u ons team en alle gedetailleerde informatie treft: www.rechtswinkelarnhem.nl.

Geschreven door: Jo Dee