Het belang van een testament

Een aantal jaar geleden is een pasgetrouwd stel op huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek kort na elkaar overleden aan de gevolgen van een voedselvergiftiging. De vrouw overleed 23 minuten eerder dan de man. Omdat het stel geen testament of huwelijkse voorwaarden had opgemaakt, is de volledige erfenis automatisch naar de langstlevende partner gegaan. Toen ook de man overleed is de erfenis naar de nabestaanden van de man gegaan. Eindstand is dat de familie van de vrouw met lege handen staat, en de familie van de man de volledige erfenis heeft.

De families van de erflaters hebben geprocedeerd bij de rechter over deze verdeling. De rechter heeft uiteindelijk geoordeeld dat er terughoudend omgegaan moet worden bij het niet toepassen van het erfrecht. Volgens hem moeten er zeer uitzonderlijke omstandigheden zijn om de standaardverdeling terzijde te schuiven. In de zaak van het stel heeft hij dan ook geoordeeld dat niet afgeweken moet worden van de standaardverdeling met als gevolg dat de erfenis bij de familie van de man blijft.

Het erfrecht biedt een helder kader om een erfenis te verdelen indien een erflater niets op papier heeft gezet. In veel gevallen komt daar een schappelijke verdeling uit. Maar in uitzonderlijke gevallen (zoals hierboven beschreven) kan de standaardverdeling volgens het erfrecht ‘oneerlijk’ uitkomen. Dergelijke situaties kunnen in een testament of huwelijkse voorwaarden beter worden geregeld.

Wanneer je dit wel zelf regelt, is het mogelijk om (samen met de notaris) na te denken over dit soort vraagstukken. Dit zijn geen leuke zaken om te bespreken, maar wel erg belangrijk. Hoe willen jij en je partner dat een erfenis wordt afgewikkeld? In bovenstaande situatie zou een ’30-dagenclausule’ een mogelijke oplossing zijn geweest. In deze clausule kan vastgelegd worden dat de erfenis niet naar je partner gaat indien je binnen 30 dagen van elkaar overlijdt.

Om ‘ruzie bij de kist’ te voorkomen is het dus belangrijk om je zaken goed geregeld te hebben. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden of een testament helpen om goede oplossingen gereed te hebben voor als het moment daar is.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen? Bezoek dan een gratis spreekuur van Rechtswinkel Arnhem. Maak hiervoor een afspraak via info@rechtswinkelarnhem.nl! Tevens verwijzen wij u graag naar onze website, waar u ons team en alle gedetailleerde informatie treft: www.rechtswinkelarnhem.nl.

Door: Jeri