Contant geld: het nieuwe taboe?

Maatschappij

Contant geld was niet weg te denken uit de maatschappij. Er werd immers overal mee betaald. In de supermarkt of bij de dealer een auto contant afrekenen, het was allemaal mogelijk en zelfs de enige optie. Totdat het pinnen haar intrede deed in Nederland eind jaren 80. Sinds die tijd is de populariteit van pinnen en digitale betalingen toegenomen en dat van contant betalen drastisch afgenomen, met name in het corona tijdperk:  -43% voor het aantal betalingen en -33% aantal bestedingen in vergelijking met het jaar ervoor. Met het oog op afnemende contante betalingen rijst de vraag in hoeverre contant betalen nog gebruikelijk is en of contante betalingen geweigerd mogen worden.

Wettig betaalmiddel

Sinds 2002 is de euro de officiële (munt)eenheid in 19 Europese landen. Deze landen vormen samen de Eurozone. De euro bestaat uit acht euromunten en zeven bankbiljetten. Niet al deze munten en brieven worden evenvaak gebruikt: De 1 en 2 eurocenten worden niet meer bijgeslagen door de Nederlandse bank en in de Tweede Kamer is er een wetsvoorstel om contanten betalingen vanaf 3000 euro te verbieden en het 500 euro bankbiljet af te schaffen. Ondanks het verminderde gebruik hiervan, is contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel. Dit betekent echter niet dat winkeliers ook wettelijk verplicht zijn om contant geld te accepteren.

Hier zijn een aantal regels aan verbonden. Winkeliers horen via raamstickers of bordjes bij de kassa duidelijk te maken dat er geen contant geld wordt aangenomen. Zo kunnen winkeliers bij contante betalingen het eindbedrag afronden, in tegenstelling tot betalingen met de pin waarbij alleen het exacte bedrag in rekening mag worden gebracht. In tegenstelling tot pinbetalingen, mogen winkeliers bij contanten afrekening ook toeslagen vragen.

De toekomst

Alhoewel de trend van digitale betalingen zal voortzetten, mede dankzij nieuwe betalingsmogelijkheden zoals de bankrekening die aan een telefoon wordt gekoppeld en betalingen met QR-code, is er nog geen wetsvoorstel om contante betalingen in zijn geheel af te schaffen. Of dit überhaupt een juridische grondslag zal hebben met betrekking tot burgers die nog steeds gebruik maken van contant geld, is nog maar de vraag.

Ondanks het dalende gebruik van contant geld aan de kassa, hoort het volgens de Nederlandse bank goed bereikbaar en bruikbaar te blijven. Het is niet alleen een wettig betaalmiddel, het is immers ook een hulpmiddel bij budgetteren en om schulden te voorkomen. Wat vaststaat is dat voor zover cyberaanvallen en pinstoringen plaatsvinden, contant geld geschikt is om te betalen. En indien het gebruik van contant geld zodanig zal afnemen, zal het altijd nog altijd een optie zijn om op terug te vallen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen? Bezoek dan een gratis inloopspreekuur van Rechtswinkel Arnhem of maak een afspraak door te mailen naar info@rechtswinkelarnhem.nl. Tevens verwijzen wij u graag naar onze website, waar u ons team en alle gedetailleerde informatie treft: www.rechtswinkelarnhem.nl.

Door: Pedram