Herroepingsrecht bij koop op afstand

Het herroepingsrecht bij koop op afstand

Er wordt tegenwoordig veel online gekocht. Het verschil met een aankoop in een winkel is dat u bij een online aankoop het product van tevoren niet hebt kunnen zien. Om deze reden geldt er een wettelijke bedenktijd van 14 dagen wanneer een consument een koop op afstand doet. Deze bedenktijd wordt ook wel het ‘herroepingsrecht’ genoemd. Wanneer er sprake is van een koop op afstand, wat het herroepingsrecht precies inhoudt en hoe het zit met een eventuele terugbetaling, leest u hier.

Wanneer is er sprake van een koop op afstand?

Van een koop op afstand is in beginsel sprake als een consument iets via internet, de telefoon of via een bestelbon uit een tijdschrift of catalogus koopt. Bij deze aankopen is er geen persoonlijk contact met de verkoper. Het moet gaan om een aankoop door een consument. Wanneer u iets van een particulier koopt via bijvoorbeeld Marktplaats of als bedrijf inkopen doet, is er in principe geen sprake van een koop op afstand. Het zal in beginsel dus moeten gaan om een aankoop van een consument bij een bedrijf.

Wat houdt het herroepingsrecht in?

De termijn voor het inroepen van het herroepingsrecht bedraagt 14 kalenderdagen. Het herroepingsrecht geldt voor zowel producten als diensten. Een dienst is bijvoorbeeld een taalcursus die via internet wordt gegeven Het herroepingsrecht geldt niet voor alle producten. Het geldt bijvoorbeeld niet voor reizen/vakanties, op maat gemaakte producten en onroerende goederen (bijvoorbeeld een woning). De bedenktijd van 14 dagen gaat in op de dag nadat het product is ontvangen of vanaf het moment dat de dienst is ontvangen. In deze periode mag u het product beoordelen. De verpakking mag in beginsel worden opengemaakt en kleding en schoenen mogen bijvoorbeeld worden gepast. Als u binnen deze periode besluit om gebruik te maken van het herroepingsrecht, hoeft u hiervoor geen reden aan de verkoper te geven. Het herroepingsrecht kan worden ingeroepen door het modelformulier herroeping van de verkoper in te vullen. Het modelformulier herroeping is een formulier waarmee de consument een aankoop kan herroepen. De verkoper is volgens de wet verplicht om aan de consument de mogelijkheid te bieden om te herroepen via het modelformulier. Het herroepingsrecht kan ook worden ingeroepen door een andere verklaring aan de verkoper te doen waarin u aangeeft dat u gebruik wilt maken van het herroepingsrecht, bijvoorbeeld door het sturen van een brief of een e-mail.

Hoe zit het met de terugbetaling?

Wanneer u als consument binnen 14 dagen aan de verkoper hebt aangegeven gebruik te willen maken van het herroepingsrecht, heb u daarna nog 14 dagen de tijd om het product terug te sturen. Nadat u hebt aangegeven van de koop af te zien, heeft de verkoper 14 dagen de tijd om het aankoopbedrag terug te betalen. De verkoper mag de kosten van de retourzending in rekening brengen, maar daarover moet u als consument in principe wel van tevoren zijn geïnformeerd.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen? Bezoek dan een gratis inloopspreekuur van Rechtswinkel Arnhem of maak een afspraak door te mailen naar info@rechtswinkelarnhem.nl. Tevens verwijzen wij u graag naar onze website, waar u ons team en alle gedetailleerde informatie treft: www.rechtswinkelarnhem.nl. Let op: in verband met de huidige situatie rondom het coronavirus verzorgen wij geen spreekuren. Wel kunt u te allen tijde uw vraag naar ons mailen voor digitaal advies!

Door: Lisa