Scheiden in gemeenschap van goederen

Het huwelijk, meestal een mooie verbintenis tussen twee partners. Echter is het niet voor iedereen rozengeur en maneschijn en kan ook hieraan helaas een einde komen. Een scheiding brengt naast emotionele, ook veel financiële en juridische moeilijkheden met zich mee. Het is de bedoeling dat alle zaken die gemeenschappelijk eigendom zijn worden verdeeld. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een gezamenlijke woning.

Soorten huwelijksverbintenissen

Indien u zich bevindt in een dergelijke situatie, wilt u er natuurlijk zo vlot en probleemloos mogelijk uit komen. Het is belangrijk om eerst te weten in welke van de twee soorten verbintenissen u zich bevindt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het huwelijk in gemeenschap van goederen en het huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zijn de risico’s en kosten van uw huur/koopwoning in gelijke delen tussen u en uw ex-partner verdeeld. Dit betekent dat beide partijen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor deze kosten en risico’s. Wanneer u trouwt onder huwelijkse voorwaarden, betekent dit dat er afspraken zijn gemaakt met betrekking tot deze verdelingen. In dit stuk wordt ingegaan op het huwelijk in gemeenschap van goederen.

Gemeenschap van goederen

Algehele gemeenschap van goederen voor huwelijken voor 1 januari 2018 is in beginsel het uitgangspunt, tenzij u bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden.  Algehele gemeenschap van goederen wil zeggen dat al uw bezittingen en schulden van u samen zijn. In beginsel trouwt u, indien u bent getrouwd vanaf 1 januari 2018, tegenwoordig automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit wil zeggen dat alle schulden en al uw vermogen wat u vóór het huwelijk had, in beginsel niet vallen onder het gemeenschappelijk eigendom. Alles wat u tijdens dit huwelijk heeft verkregen valt hier wél onder.

Een nieuwe woning

Indien u in gemeenschap van goederen bent getrouwd en u een nieuwe woning wilt aanschaffen, moet u bij bepaalde punten stilstaan. Wanneer u de scheidingspapieren/het scheidingsconvenant tekent is het wellicht belangrijk om hierin al het een ander af te spreken over de verdeling van uw woning, zodat er minder complicaties ontstaan over de verdeling en u niet voor verrassingen komt te staan. Dit is echter niet voldoende. Er zal nog een zogeheten ‘akte van verdeling’ moeten worden getekend voor de bank. Hierin kunnen afspraken worden gemaakt tussen u en uw ex-partner over de verdeling van uw woning, welke kan worden verdeeld (wie het huis krijgt) of gezamenlijk verkocht.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat uw ex-partner blijft wonen in het huis en u met de handen in de haren zit. U bent namelijk nog hoofdelijk aansprakelijk. Dit wil zeggen dat u nog steeds verantwoordelijk bent voor de kosten en de risico’s van de woning en u naar alle waarschijnlijkheid géén nieuwe woning kunt kopen. Als u toch een nieuwe woning wilt kopen, is het van belang dat u in de akte van verdeling afspreekt dat uw ex-partner u ‘ontslaat’ van deze verantwoordelijkheid. Kortom, het is gewenst om voorafgaande aan het ondertekenen van de papieren/ eerst goed door te nemen wat er daadwerkelijk in moet staan, wilt u niet met de rug tegen de muur komen te staan.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u andere vragen? Bezoek dan een gratis inloopspreekuur van Rechtswinkel Arnhem of maak een afspraak door te mailen naar info@rechtswinkelarnhem.nl! Tevens verwijzen wij u graag naar onze website, waar u ons team en alle gedetailleerde informatie treft: www.rechtswinkelarnhem.nl. Let op: in verband met de huidige situatie rondom het coronavirus verzorgen wij geen spreekuren. Wel kunt u te allen tijde uw vraag naar ons mailen voor digitaal advies!

Door: Teuta