Aangepaste Coronaspoedwet

De gevolgen van de aangepaste spoedwet voor de coronaboete

De coronaspoedwet is al enige tijd een belangrijk punt op de agenda van de overheid. In deze ‘tijdelijke wet maatregelen covid-19’ komen alle corona regels/maatregelen te staan. De aangepaste versie moet nog besproken worden in de Eerste Kamer. Een belangrijk punt in de aangepaste versie is het feit dat de coronaboete wordt verlaagd. De boete wordt teruggebracht naar 95 euro, wat een stuk lager is dan de eerdere hoogte van de boete van 390 euro. Wat de verdere gevolgen van deze verlaging zijn leest u hier.

Wat houdt de coronaboete precies in en waarom was deze zo omstreden?

De coronaboete is een boete die iemand kan krijgen bij het overtreden van de door de overheid opgestelde noodmaatregelen. Het is belangrijk om te weten dat deze boete een strafbeschikking is. Een strafbeschikking is een straf die wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie. Een strafbeschikking leidt bij overtredingen, waarbij de boete hoger is dan 100 euro, automatisch tot een strafblad.

Het hebben van een strafblad kan directe gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de aanvraag van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit is een verklaring waar veel werkgevers om vragen tijdens de sollicitatieprocedure. Dit leidde de afgelopen maanden dan ook tot veel discussie. Is het nu zo dat je bijvoorbeeld door het niet hanteren van de 1.5 meter ineens je droombaan kon vergeten?

Het kabinet zag uiteindelijk in dat de gevolgen van de boete wel heel groot zijn. Het kabinet heeft daarom besloten dat één coronaboete geen gevolgen heeft voor de aanvraag van de VOG. Ondanks deze aanpassing bleef de kritiek groot. Het hebben van één boete had dan misschien geen grote gevolgen, het hebben van twee of meer boetes wel. Daarom bleef de Tweede Kamer vragen om een verlaging.

De gevolgen van de verlaging

Het belangrijkste gevolg is dat de boete geen strafblad meer oplevert. Daarbij geldt voor iedereen die eerder een aantekening op het strafblad door de coronaboete heeft gekregen, dat deze vervalt. Voor de mensen die al eerder een coronaboete hebben gekregen blijft de hoogte van de boete 390 euro. De verandering in de wet leidt vermoedelijk niet tot verlaging of teruggave.

Door: Merel